Subtitulo

Troba la teva parella


cabecera

cabecera

dimarts, 5 d’agost del 2014

Les relacions de parella tòxiques: com identificar-les.

Probablement haureu sentit a parlar alguna vegada de les relacions de parella tòxiques però, com són realment aquest tipus de relacions?
 
En aquest article i en el següent parlarem d´aquesta forma d´interacció: com identificar-la i com poder superar-la en cas que detectem que estem immersos en una relació tòxica.
 
Què és una relació de parella tòxica?
 
Una relació de parella sana es construeix mitjançant l´amor, la comprensió, la confiança i el respecte mutu. És fonamental, a més a més, que les dues parts de la parella aprenguin a valorar-se de manera individual, sense esperar que sigui l´altre qui ho faci per ell/a.
 
En canvi, una relació tòxica és aquella on un o tots dos membres, quan estan junts, experimenten proporcionalment més malestar i patiment que no pas plaer i felicitat. Una de les parts de la parella (o de vegades totes dues) és sotmesa a un desgast constant provocat per la dinámica de la relació.
 
Com identificar una relació tòxica?
 
Tal i com hem dit anteriorment, una de les característiques principals de les relacions de parella tòxiques és que proporcionen molta més insatisfacció que felicitat. Alhora, els moments de plaer o de benestar són molt breus. Altres aspectes que podem detectar en una relació d´aquest tipus són:
  • Presència de por a l´hora  d´expressar els sentiments i els pensaments a la parella, per temor a la reacció que aquesta pugui tenir.
  • Volatilitat en l´estat d`ànim. La persona afectada passa ràpidament de l´eufòria a la tristesa o al plor amb gran facilitat, però en proporció, els moments de tristesa són predominants.
  • Control excessiu per part de la parella, que acaba desembocant en un clima hostil, agobiant, d´inseguretat.
  • Sensació d´alliberament quan la parella no és present però, alhora, culpabilitat per sentir-se d´aquesta manera: sentiments ambivalents.
  • Manca de seguretat respecte els sentiments de l´altra persona. Existeixen constantment dubtes sobre si l´altra persona realment està enamorada. Molta d´aquesta desconfiança envers l´altre pot provenir d´una baixa autoestima.
  • Gelosia, que pot presentar-se de dues maneres. En primer lloc, un dels membres de la parella mostra un excès de gelosia, de control, i sol acusar la seva parella d´infidelitat. En segon lloc, però, aquest mateix membre pot actuar de manera que busqui provocar el recel i la sospita, i així poder acusar la seva parella de ser gelós/a.
  • Culpabilitat constant. Un dels membres capgira i manipula totes les situacions per tal de fer sentir l´altre membre culpable, independentment de les circumstàncies i de la responsabilitat que aquest últim pugui tenir.
  • Discussions constants, moltes d´elles sense que una causa lògica les provoqui. Aquestes disputes generen ira i una gran ansietat, que no es rebaixa un cop la discussió s´ha acabat.
  • Mancança de preocupació pel benestar de la parella. Un dels dos membres només parla dels seus propis problemes, per a desfogar-se, sense interessar-se pels problemes o les inquietuds de l´altre.
  • Negativitat. Una de les dues parts no para de queixar-se, està constantment cancel·lant cites o mostrant la seva disconformitat envers la relació.
  • Competitivitat i rivalitat. Un dels dos membres, de forma reiterada, resta mèrit als assoliments o als èxits de l´altre. D´aquesta manera, creu que menyspreant l´altre, ell sortirà més valorat.
Quines raons porten a mantenir una relació tòxica?
  • Baixa autoestima. L´autoestima es construeix a través de les percepcions, valoracions i sentiments que es fan respecte d´un mateix. Si aquesta autoestima és baixa, hom creurà que ja en té prou amb la persona que té al costat; la considerarà sempre, i sota qualsevol circumstància, la seva taula de salvació.
  • Assolir el rol de víctima d´una relació. Si un dels membres de la parella està constantment devaluant l´altre, pot arribar el moment que la persona afectada cregui aquestes paraules i percebi que la seva parella realment li està fent un favor al continuar la relació. Una de les dues parts, doncs, assoleix el rol de victimari (inflingint les devaluacions) mentre que l´altra part part passa a ser la seva víctima.
  • Por a quedar-se sol/a. Acostuma a ser una de les raons més freqüents, ja que pel temor a la soledat existeix una gran tolerància a qualsevol tipus de relació, tot i que aquesta sigui perjudicial i generi malestar.
  • Dependència emocional. Quan una persona pateix moltes carències afectives, busca algú que li pugui satisfer aquest "buit intern". Així, farà tot el que tingui al seu abast per tal d´aconseguir aquest afecte.
  • Creure que s´és un "heroi". D´altra banda, hom pot pensar també que és la salvació per a la seva parella: que pot canviar l´altra persona, que podrà modificar els hàbits nocius de l´altre o fer que refaci positivament la seva vida, ... Això pot generar moltes frustracions, ja que la relació s´haurà basat en la generació d´unes expectatives sovint massa exigents i poc realistes.
Un cop exposades les característiques per a identificar una relació tòxica i les raons que poden donar lloc al seu establiment, a la següent entrada del blog tractarem sobre quines són les claus per a superar aquest tipus de relacions.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada