Subtitulo

Troba la teva parella


cabecera

cabecera

dimecres, 20 d’agost del 2014

Com superar una relació de parella tòxica

En l´article anterior exposàvem quines són les característiques que defineixen una relació de parella tòxica i quines raons poden portar-nos a establir un vincle d´aquest tipus. En aquesta entrada facilitarem les claus principals per a poder superar amb èxit una relació tòxica.
 
Identificar una relació tòxica
 
El primer pas és saber identificar (i acceptar) si estem immersos en una relació tòxica. Tal i com havíem explicat a l´entrada anterior, aquestes relacions generen una gran ansietat i volatilitat en l´estat d´ànim, provocada per les discussions, la negativat, el control excessiu per part de la parella i la mancança de reciprocitat en la relació. Cal aprendre a escoltar el nostre interior: és recomanable anotar diàriament quines són les nostres emocions i sentiments, ja que així resultarà més senzill prendre consciència del benestar o malestar que provoca la relació.
 
Sovint, i de manera totalment involuntària, tendim a reproduir patrons o formes de relacionar-nos que hem après dels cercles més propers (persones significatives: familiars, amistats molt properes, etc). Observar com són les relacions que ens envolten pot ajudar a adoptar una altra perspectiva i identificar si la nostra relació és o no és saludable.
 
D´altra banda, és important saber identificar també quines raons (o "beneficis") ens han portat a mantenir aquesta relació: la por a estar sol/a, la dependència emocional, la creença que hem de "salvar" la nostra parella, ... Una vegada hem detectat aquestes motivacions, cal trobar maneres alternatives d´assolir l´equilibri i el benestar amb nosaltres mateixos, on no intervingui la parella: fer esport, practicar alguna afició gratificant, quedar amb els amics... És bàsic adoptar una actitud positiva i creure que podem superar les dificultats.
 
Intentar salvar la relació?
 
El segon aspecte a tenir en compte és valorar fins a quin punt la relació és important per a nosaltres. En un principi, sembla evident que la solució més rápida i recomanable és fugir del costat d´aquella persona amb la major brevetat possible. Però pot donar-se el cas que, tot i haver pres consciència de la problemàtica que envolta la relació, i després de fer balanç dels pros i contres, volem tractar de reconduir la relació. Si s´adopta aquesta decisió, és imprescindible que l´altra part es mostri totalment col·laboradora i assumeixi també l´existència de dificultats i de problemes en la interacció. És necessari, però, no perdre mai de vista que intentar canviar una persona és una tasca pràcticament impossible.
 
Per tal d´intentar salvar una relació tòxica, cal reformular els vincles que han unit la parella fins el moment. A l´identificar les raons per les quals les dues persones segueixen juntes, es pot comprovar que cadascuna d´elles adopta un rol diferent en la dinàmica de la relació: salvador/salvat, víctima/victimari, dominador/submís, ... És important destacar que aquests rols es retroalimenten, de manera que si, per exemple, deixem d´adoptar el paper de persona submissa, l´altra part haurà de modificar la seva forma d´interaccionar, ja que no trobarà la mateixa resposta que havia existit fins el moment (es pot resumir amb la frase que "per a què algú assoleixi el rol de botxí, cal que algú altre estigui disposat a ser la víctima).
 
És també fonamental que es valori la intervenció d´un professional especialitzat en teràpia de parella, ja que el procés pot ser llarg i molt complicat.
 
I si decidim trencar la relació?
 
D´altra banda, si després de fer la corresponent valoració, decidim que volem finalitzar la relació, es recomanable fer-ho sense deixar pasar massa el temps: és habitual cercar excuses per endarrerir el moment (per temor a enfrontar-nos amb l´altra persona, per por al canvi, ...) però posposar el trencament només servirà per a incrementar el malestar i l´ansietat.
 
A més a més, en cas que s´hagi adoptat aquesta decisió, cal ser conscients que hem de ser consistents amb la nostra elecció i no fer marxa enrera. És a dir, si trenquem amb aquella persona, no s´ha de donar peu a trobades futures ni a possibles reconciliacions. Si acomplir aquest punt i deixar de veure la parella ja pot ser difícil en el context de qualsevol ruptura, en el cas d´haver portat una relació tòxica encara és més complicat, ja que s´han creat uns vincles molt forts de dependència envers l´altra persona. S´ha de veure com un procés amb diferents etapes, fins que finalment s´assoleixi "l´alliberament" definitiu dels llaços no saludables que unien la parella. Molts especialistes recomanen proposar-se petites recompenses a mida que es vagin assolint diverses metes: per exemple, autoregalar-se un llibre, anar al cinema,... després d´haver passat un parell de setmanes sense establir cap tipus de contacte amb la parella (ara ja, ex-parella), fer alguna activitat especial amb els amics quan hagi passat un mes, ...

En relació amb aquest darrer aspecte, envoltar-se d´amics i de persones positives pot facilitar molt el procés. Cal evitar, però, la companyia de persones que es trobin en una situació similar, és a dir, que estiguin immerses en una relació tòxica, ja que existeix un gran risc de reprendre les pautes que estem intentant abandonar. Tampoc s´ha d´intentar ocupar tot el temps lliure amb d´altres persones, o omplir la nostra agenda amb massa activitats, ja que superar una relació tòxica requereix de molta energia emocional. Alhora, és necessari aprendre a descansar i a romandre un cert temps en soledat.
 
En aquest sentit, és recomanable no iniciar una nova relació de parella massa aviat, però tampoc cal caure en l´altre extrem i tancar les portes a l´amor: un cop recuperada la confiança i l´autoestima, podrem estar preparats per reprendre una vida saludable en parella. A més a més, l´experiència d´haver viscut i superat una relació tòxica pot servir per a conèixer-nos millor i per a aprendre a gestionar la nostra vida sentimental de manera més adequada. Per últim, cal recordar que el treball conjunt amb un especialista en l`àmbit de les relacions personals pot ser de gran ajuda durant qualsevol etapa del procés.
 
Esperem que aquests consells us hagin resultat interessants.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada